Architecture

Greenville Fire Station

KSA provided design services to provide a new two bay fire station for the City of Greenville, Texas. This station is approximately 4,175 square feet and is located near the downtown area to improve response times for emergency needs. The station is located on a corner site that allows the apparatus vehicles to return through the back of the building on a less populated street and leave directly out the front for emergency calls. The site provides public parking on the front of the building with secured parking in the rear for the firefighters.
 
The station accommodates two bays for apparatus vehicles. Adjacent to the outside bay is a utility area that accommodates gear lockers, a decontamination room, a laundry room, a janitor’s closet and a general storage closet. The opposite side of the bays accommodates the daily functions of the firefighters. They were provided with a dorm room, a day room, a workout room and a full size kitchen. The kitchen accommodates separate pantries for each of the three shifts that man this station. An office is provided for the unit captain, and restrooms are provided for both male and female firefighters.

The exterior of the building makes use of durable, low maintenance materials. The exterior veneer is a mix of masonry and stucco. The overhead bay doors are insulated with vision panels. All windows are storefront, tinted windows with low e glazing. The roof is a standing seam metal roof, and a canopy is provided at exterior man doors. Entry finishes are also durable materials. All walls make use of high abuse gypsum board, and the building is insulated to exceed minimum energy code requirements. Linoleum was used in the majority of the spaces while ceramic tile was used specifically within the restroom areas. Due to the request to include a workout room, a sport flooring material was installed within this space. For ease of clean up and aesthetics, an epoxy floor system was installed within the two bay area over the concrete slab.